Heb ik recht op school- en studietoelagen en wat zijn de voorwaarden?

In 10 puntjes ben je mee:

 1. Financiële steun van de Vlaamse overheid : Naar school gaan kost geld. Studeren ook. Schooltoelagen en studietoelagen van de Vlaamse overheid helpen om de kosten te dragen. De bedragen zijn verschillend voor kleuters, scholieren en studenten:
  • Voor kleuters is er een vast bedrag van 93,21 euro.
  • Voor leerlingen uit het lager en secundair varieert de toelage tussen 104,86 en 1152,99 euro.
 2. Misschien ook voor jou? Naar schatting 1 op de 4 leerlingen en studenten heeft recht op een toelage. Je komt vlugger in aanmerking dan je denkt. Ook jij hebt misschien recht op een toelage.
 3. Voorwaarden : Om een toelage te ontvangen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag het inkomen niet te hoog zijn. Daarnaast zijn de nationaliteit (je bent Belg of gelijkgesteld), de opleiding en de gezinssituatie (leefeenheid) van belang.
 4. Vanaf de eerste kleuterklas: Gaat je kleuter bijna of pas naar school? Vraag een schooltoelage aan vanaf de 1ste kleuterklas. Als kinderen als kleuter recht hebben op een schooltoelage, krijgen ze meestal hun hele onderwijsloopbaan lang een toelage. Dus ook in het lager en secundair onderwijs en als student.
 5. Online aanvragen: snel en gemakkelijk! Een toelage aanvragen kan je online of op papier. Online aanvragen is gemakkelijk en snel.
 6. Indienen van 1 augustus 2016 tot en met 1 juni 2017! Voor het schooljaar 2016-2017 kan je je aanvraag indienen vanaf 1 augustus 2016 tot en met 1 juni 2017. Na 1 juni 2017 ben je te laat.
 7. Eén dossier per gezin: Een aanvraag voor je dochter in het 4de leerjaar, je tienerzoon en je verder studerende dochter? Het kan allemaal met 1 dossier.
 8. Wat na je aanvraag? Zodra je dossier geregistreerd is, krijg je een ontvangstmelding. Mogelijk vraagt de afdeling School- en Studietoelagen je al bij de ontvangstmelding om ontbrekende gegevens aan te vullen. Alle aanvragen worden in chronologische volgorde behandeld.
 9. Stel je vraag. Een vraag over school- of studietoelagen? Bel gratis 1700, het infonummer van de Vlaamse overheid.
 10. Hulp bij je aanvraag: Je hoeft je aanvraag niet in je eentje in te vullen. Heb je hulp bij je aanvraag nodig?
  • Kom langs in Brussel of bij een provinciaal meldpunt. De medewerkers van de afdeling School- en Studietoelagen helpen je graag verder.
  • Ook bij OCMW’s, vakbonden, het secretariaat van je school, de studentenvoorzieningen van de universiteiten en hogescholen kan je terecht met je vragen.